Friday 12 October 2007

Laskai is Afrikos namolio (2006 Gruodzio 19)

sita laiska parasiau ana savaite, bet npavyko issiust, dabar, kai sukorem kelis simtus kilometru vien tam kd prieit prie veikiancio interneto [kuris kaip vezlys], pagaliau galiuuuuuuuu issiuuuuuust:) internetas cia atrodo toks stebuklas!!!! nezinia kada kita kart prieisiu prie interneto.... linkejimai jums, stai mano laiskas:
Sveiki… :)
Och, jau dvi savaites kaip esame Mutoko! Jos prabego gan greitai… ypac si savaite! Cia viskas slenka letokai, visi darzelinukais atsipute, padirba biski, tada pailsi ilgiau, tada dar padirba, tada dar pailsi xixi.. daugiausia laiko praleidziame su ir kudikiukais. Turiu savo mylimiausia 6men mergyte, vadinu ja Panke, nes jos sukuosena pankiska- sonai isskusti :). Jos vardas Nieradzai.. taip… sunku prisiminti zimbabviskus vardus, ypac kaip vien darzelinuku 75!!!!! Tad gerai, jog daug vaiku cia turi angliskus vardus, tiksliau vardus is anglisku zodziu:):)Pvz. Talk More, Love More, Nevermind, Never, God Knows, Anyway- tai vardai! Kaip jums tai patinka? Nors ir zimbabvietiski vardai, kai paklausi ju reiksmes sudaryti panasiu budu, pvz vardas Tatenda isvertus is sonos kalbos reiskia Aciu :). Is darzelio vaiku vardu man isimine pusantru metu mergyte Kaleta [kartais kai ji pradeda oziuotis vadinu ja Kotletu :D ], Saliami [taip, toks vardas, cia matyt del nostalgijos mesai ja taip pavadino :)]. Mane be galo isimylejes aukletojos vaikas- 2m. berniukas Tych, pribega, apsikabina, seda ant keliu irnepaleidzia manes niekad kai pamato J. Faini tie vaikai, viena diena issitraukem muilo burbulus, tai turbot visas Mutoko miestelis girdejo ju klykavimus! Kokie jie buvo patekinti! Gaude burbulus, ir aisku visi norejo patys pabandyt juos pusti [dabar isivaizduokit 75 vaikus, besistengiancius prisibrauti vieni kitiems per galvas kad pasiektu mane puciancia burbulus], maniau kad neisgyvensiu, hehehe… maniau mane sutryps banda. Bet siaip netaip susilaikiau nepargriuvus;)) nors isties tai vaikai beveik kiekviena diena mane beveik parsigriauna- netycia zinoma, tiesiog labai daug ju vienu metu nori mano demesio…
Kelis kartus per savaite visiems 75 vaikams dviese su Urte kepam blynus:)uztrunka tik kelias valandas, o vaikai tokie laimingi, nes dazniausiai valgyt gauna tik duona [padaryta is kukuruzu miltu, vandens ir mieliu, tokia kieta…] ir sadza [kukuruzu miltu kose] bei kovo [zali slykstus lapai, kurie isvirti buna dar slykstesni]. Mes valgom ryzius, bulves, pupas, sadza, kovo, kartais koki kiausini gaunam. Gaila kukuruzu sezonas pasibaige..Valgom daug vaisiu, nes cia aplink pilna mango, papao, persiku, bananu medziu…as pamisau del manguu! Galiu valgyt ju daug kiekviena diena, mmmm… laukiam kol uzderes zemes riesutai! Kazkaip keista, niekad gyvenime nesimaitinau vien ryziais, bulvem, na tokiais paprastais dalykais.. ir man paciai keista kaip maistas po truputi man tampa tiesiog pasisotinimu, o ne malonumu J. Nelabai svarbu ka valgai- svarbu nesijaust alkanam ir tiek. Geras jausmas J. Kolkas, hehe… na o vietiniai gyvenojai dazniausiai matinasi kiekviena diena sitaip: pusryciams sadza, pietums sadza, vakarenei sadza…. Cia budama isties emiau labiau vertint tiek maista tiek vandeni. Vandeni mums tenka virint, tad pakinta jo skonis, o dar nevisada sulaukiam kol atsala, tad dazniausiai geriam arbata, o saltas vanduo.. su ledukais.. ooo, tai musu svajone:)beje, cia labai populiari coca-cola, jos galima rast visur ir ji tekainuoja apie 70centu isvertus..:)
Kiekviena diena vis labiau pramokstu Sona kalbos, visiems vietiniams aisku labai juokinga kai mes snekam soniskai J. Mamuka mamukao, marara sei? Ndarara mararao:D. Imbha unopenga. Grazi ju kalba, tokia daininga.. na o kalbant apie dainas, tai kasdien tenka klausytis zimbabvietiskos muzikos, nes musu virtuvelej nuolat ijungta radija.. o ir patys zimbabviciai nuolat dainuoja. As jau net pati dainuot pradejau kartais kanors veikdama J. O ir soka jie daznai tiesiog, belekur, kai tik girdi muzika. Pamatytumet kaip keliu metuku mergytes kraipo uzpakaliukus pagal muzika! Kaip Dzenifer Lopez! Xixi..

Beje, cia visiem labai sunku isiminti mano varda, jiems jis atrodo sudetingas, tad visi mane vadina G [tariasi-dzhy]. Tad as kartais irgi kitus imu raidem vadint. Is manes teliko tik raide!
Kazkaip uzsimaniau apie vabalus parasyt. Jie cia labai didele role musu gyvenime atlieka, nes kiekviena vakara savo kamabry sutinkam vis didesniu… siandien jau matem sprindzio dydzio. Ir kas baisiausia kad jie visi skraido… ir greitai skraido…! Man rodos salia musu kambario gyvenantis senas juodukas niekad neissimiega, nes mes bent po pora kartu klyktelim vakarais, o paskui prasideda triuksmingas vabalo varymas lauk. J. Kaip gerai kad miegam po dideliu tinklu kuris driekiasi nuo lubu ant lovos.. nes kitaip negaleciau miegot, stresuociau perdaug, kad koks sprindzio dydzio vabalas neuzsimanytu nusileist ant manes! Brrrrrrrrrrrrrrr…. Tikiuosi po poros menesio priprasiu prie ju… dar cia daug milzinisku driezu, bet jie man patinka, grazus labai, mmm J.
Dar sia savaite nustebau suzinojusi,kad juodukams neauga plaukai! Ta prasme auga trumpi, bet yra NEIMANOMA uzsiauginti ilgus- jie tiesiog nustoja augt!!! Todel cia ir yra visi trumpaplaukiai, visos moterys trumpaplaukes. Net tos su ilgom pintom kasytem- tos kasytes pasirodo netikros, is arklio karciu padarytos!!!!! Ir cia labai populiaru perukai, kai kokia proga, beveik visos juodukes uzsideda perukus, nu ir tada visai nebeatpazystam kuri cia kuri:):)J.
Vis pagaunu save nustembant, nudziungant, net netinkint kad esu cia. Pvz darau darau kanors, pvz su vaikais zaidziu, ir staiga pokst-mintis- as afrikoj, as zimbabvej, as kitam pasaulio gale, tarp mielu juodu vaikuciu…!!!! Arba apkabinu baobaba, patuksenu, jis kietas kaip akmuo, sako zmones kai kur juose isirengia namus, ir pokst-mintis- as cia! As tikrai cia! As tai padariau! As afrikoj!:) vis dar negaliu atsistebet kartais… J
Siandien vakare sedejom verdandoj musu namuko, gerem arbata.. darbuotojai snekejo soniskai, is virtuves sklido zimbabvietiska muzika, as sedejau ant zemes, glosciau ryza katina [taip! Cia gyvena ryzas katinas!!!!!!] ir ziurejau I zvaigzdes [kokia begalybe zvaigzdziu cia matosi giedrom naktim…]… cirpe ziogai, tolumoje zaibavo… karts nuo karto verandoj sumirksedavo jonvabaliai… zodziu vienas is tokiu vakaru kai pajauti gyvenimo grozi, jo ivairuma.. ir as kazkaip sedejau ir masciau, kad dar as cia tik kelios savaites, o jau tiek daug suzinojau ir ismokau… ismokau, kad einant su gerais ketinimais ir sypsena, gausi ta pati atsaka, ismokau, kad kartais bendraujant net nebutina sneket ta pacia kalba, ismokau keist vystyklus, maitint leliukus, guost verkiancius darzelinukus, zaist afrikietiskus vaikiskus zaidimus, prisiminiau vaikyste ir lietuviskus vaikiskus zaidimus, kolkas dar mokaus dziaugtis gyvenimu taip kaip zimbabvieciai, manau ismoksiu ir to su laiku J. Pazinau jau gan daug afrikietiskos kulturos, vietinio gyvenimo budo, kitonisko mastymo. Ir manau svarbiausia,jog ismokau, kad nieko nera neimanomo, kad reikia uzsikimsti ausis kad negirdet zmoniu kurie netiki jog tau pavyks. Ooi, ir jauciu kaip vis labiau prisirisu prie vaikuciu.. jie taip besalygiskai myli, jie tokie nuostabus J. Ir daznai buna liudna, nes jie tokie vienisi… ir dauguma ju tokie traumuoti.. kai kurie isvis nesneka, kai kurie nereaguoja I aplinka isvis.. yra su protiniu atsilikimu, autistisku vaiku.. kai kurie HIV-positive- apnikti zaizdeliu, galvytes nusetos zaizdelem, nes nuolat kasosi, draskosi.. vaikai daznai verkia, nes neimanoma darbuotojams spet juos visus suziureti… vienaip ar kitaip jie yra tikrai geri vaikai, nera kokie piktybiski, piktdziugiski, rupinasi vieni kitais, vyresni priziuri jaunesnius, ziurek koks 6metis nesa 3meti verkianti vaika pas mane- vos panesa, bet nesa, tokiu susirupinusiu veiduku.. Visgi, vaikai yra vaikai,tai ne suaugusieji, pazaidi su jais, prajuokini, ir sypsena, nuosirdi vaikiska sypsena, vaikiskas krizenimas nusluoja visas ligas, liudesi, tevu trukuma, nusluoja viska…. Aisku trumpam, bet….
Su higiena cia pas vaikus nekas… daro jie savo reikalus belekur, pvz laipioja po medi ir uzsimano sysiuko, tai net nesivargina nulipt nuo medzio- daro sau! Net nepasiziuri ar apacioj kas nestovi, buna vienikitus apmyza! O ir nagu jiems niekas nekerpa, visi ilganagiai,o panages juodziausios, veisias ten bakterijos, o jei patenka I zaizdeles, ima puliuot.. kita vertus taip sunku cia kanors pakeist, kartais jauciuos tokia bejege cia kanors padaryt.. vaiku tiek daug, aukletoju mazai, neimanoma visus suziuret.. tad tikrai kartais jauciuos bejege.. o dar nueinu pas mazylius lovelese gulincius, jie beveik jokiu zaisliuku neturi, na o kai verkia keli is karto, tai nors persiplesk….
Baigiasi savaitgalis, sestadieni ejom I aplinkinius kaimukus pasivaikscioti, tai neisivaizduojat kaip svetingai mus ten sutiko! Uzejom I viena trobele pasiklaust ar negaletu mums mano parduot, tai visa seimyna susirinko, prikrove mums maisus vaisiu: papao, mango, persiku, mazhandzhi [tokie saldus vaisiai] nemokamai! Pradejo vedziot po aplinkines trobeles, pazindinti mus su visais, pasirodo tam kaimelyje gyvena vien gamines! Aprode savo namus, laukus, privaisino! Ir dar kaledoms uzkviete, sake suorganizuos kad ju vaikai pagrotu mums vietiniais instrumentais tradicines muzikos. Jie buvo tokie svetingi, tokie silti ir nuosirdus. Seimininkas turi dvi zmonas ir keturiolika vaiku! Jo broils turi dvidesimt vaiku! Turbot neminejau kad cia poligamija gan paplitusi J. Nors tarp jaunimo jau nebelabai, tuo labiau kad uz zmonas tenka moketi ju tevams, ne visi turtingi kad kelias zmonas "nusipirkt" galetu, nes brangu! Uz viena zmona tenka atiduot jos tevams kelis simtus us doleriu, nupirkt jiems kostiumus vestuvems, padovanot kelias karves ir ozkas. Ne kiekvienas tai sau gali leisti! Aisku manau galima deretis:)O ir ismaitint didele seima vyrui sunku, nes moters vieta cia aiskiai apibrezta- namai, vaikai, maisto ruosimas. Visi vyrai seimoj sedi ant suolu, o moterys ant zemes… ot grazu!!!!!!! Vakare buvome miestelio centre, bare, tai buvom vieninteles moterys ten, nes moterys I barus cia neina. Na bet baltosios-isimtis:)baras buvo gan juokinga patirtis, nes nors buvome ne vienos, o su toj pacioj bendruomenej dirbanciais "broliais", visi mus kalbino, dalino numerius, ir visi labai norejo vaziuoti su mumis I lietuva, hihi… tad ilgai bare neuzsibuvome :).
O siryta kelemes 3h ir lipomant kalno pasitikti saules tekant.. koks buvo grozis ziuret kaip bunda afrikos gamta, girdet keistus negirdetus pauksciu balsus, matyt kaip pamazu rausta dangus ir pagaliau islenda auksine saule ir nusviecia laukus, kalveles, siaudastoges trobeles... pasijauciau kaip alchemikas :).
Gerai, manau jau atsibodo jums skaityt…:)
Laukiu Jusu laisku! pasiilgau! Labai labai noriu zinot kas vyksta jusu gyvenimuose, kaip jums sekasi…. Ikiiiii!

Giedre

No comments: