Friday 12 October 2007

Laiskai is Afrikos namolio (2006 sausio 13)

labuciai":)
as ir vel haharej, cia praleisim sikarta visa savaitgali, apsistojom pas savo baltaja drauge ir sianakt varysim i baltuju tusa, svesim antra karta naujus metus;)
Visu pirma atsiprasau kad aknkinu jus ilgais laiskaisJ cia siunciu tokias pabiras nuotrupas ispudziu is keliu dienu.. atsiprasau uz nenuosekluma;)
Futbolas
Ooooooooooj, 01.07 buvo nuostabi diena, zaidem futbola, bet ne siaip kamuolio paspardyma o tikra futbola!!!!!! Dideliam stadijone su tikrom komandom, treneriu, teiseju, ziurovais, su aprangom ir futbolo batais Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa… kaip man patiko!!!! O prasidejo viskas tuo, kad vienas musu bendruomenes darbuotojas prasitare mums kad laisvalaikiu dirba futbolo treneriu, bei apzadejo mum suorganizuot zaidima, nelabai juo tikejom, bet sutikom. Ir ooo, tai pralenke musu visus lukescius. Jau vien aprangos kokios krutos buvo!:) siaip zaidem su vaikinais, bet musu komandoj be musu dar buvo keturios merginos, kurios irgi pirma karta gyvenime zaide futbola. Na o tie vaikinai daznai zaidzia. Bet zinot ka- mes laimejom!!!! Tiksliau buvo lygiosios 4-4, bet po baudiniu (ar kaip vadinas tie spyyriai I vartus kai lygiosios ir reik issiaiskint kas laimes) laimejom mes!!!!! Ir as net sugebejau imust viena ivarti zaidimo metu, ir veliau imusiau viena baudini!!! Wuuuu!:) aisku buvo sunku lakstyt per visa stadijona, ypac kai afrikieciai taiiiiip greit laksto, neimanomai! O mes visai nesitreniravusios. Na bet nieko… ir neuzmuse musu, saugojo, gal todel ir sekes mums, kad jie bijodavo suzeist kamuoli ateminejant xixixi. Bet zaidimas buvo nuostabus, as taip atsigavau, igavau tiek jegu ir energijos, taip pakilo nuotaika. O dar ir treneris mane pagyre;). Oj, butinai dar zaisim, jie dazniausiai savaitagliais zaidzia, tai butinai dar prisijungsim J.
Kirminai, algos ir sviestas
Dar noriu papasakoti jums apie tai, kas mane sokiruoja afrikieciu kulturoje. Ant medziu cia daznai galima pamatyti tokius didziulius sultingus zalius gauruotus kirminus, jie ropozami palieka zalia zyme. Brrr… tai afrikieciai tuos kirminus pakepina ir valgo. Dar jie valgo termitus, skruzdeles, ir varnas bei balandzius… vaikai su ragatkem eina I medziokle, nusisauna pora balandziu ir paskui issikepa. Arba atranda lizda su mazais pauksciukais ir issverda juos… taippat jie valgo peles. J ach, nors as juos visai suprantu, cia su maistu daugeliui taip sunku, o alkanas ko tik nesuvalgysi.. nors kai kurie ir turedami pinigu [kaip musu vadinamas "genties vadas"hihi], megaujasi pvz kirminais.. beje, ar rasiau kokia cia vidutine alga? Minimumas cia-5 us doleriai per menesi…. Ar galite isivaizduoti? Ar galite pvz isivaizduoti kaip sunku zmogui pragyventi, kai elementarus aliejus kepimui kainuoja apie 1 us doleri? Sviestas cia prabanga, o leist sau nusipirkt saldainiu, ooo, tai jie gali tik per sventes, pataupe…taigi, neauginant savo darze darzoviu ar neuzsiemant nelegalia prekyba, ar neturint gero, labai gero darbo, ar neuzsukant kokio savo biznio, tiesiog neimanoma isgyvent! Elementaru- net paprastas rubelis, pvz maikute cia kainuoja tiek kiek minimali alga. Jie negali sau leisti pirkti rubu! Todel dauguma rengiasi is labdariniu rubu. Is pradziu mes stebejomes, kad patys zimbabvieciai nemate savo salies, nebuve prie karibos ezero, viktorijos kriokliu ar dziunglese, ar didziuosiuose miestuose.. bet kad tai neimanoma turint tiek pinigu! Jie vos gali pragyvent, tad is kur tie pinigai keliavimui, jei vien autobusas nuo harares iki musu kaimuko Mutoko [~120km kelio) kainuoja apie 1,5 us dolerio. Penktadalis algos! Taspats kas LT uzdirbtum 1000lt ir sumoketum 200lt uz nuvaziavima I kauna, 200Lt uz aliejaus bonkele, 100Lt uz duonos kepala…hmm… ne, manau jie labai isradingi kad sugeba isgyvent su tokiomis algomis… oj… dar man taip nepatogu, kad mus, baltuosius, cia isskiria is kitu darbuotoju ir mums duoda geresni maista. Na kaip geresni- ryzius ir bulves, bet turint omeny, kad ryzius paprastas zimbabvietis valgo tik per sventes, tai na… ech… o jie tegauna sadza ir kovo. Aisku mums tie ryziai kiekviena diena valgant tuoj irgi lys per gerkle ir mes noresim sadzos J. Bet man kolkas dar normaliai, nesiskundziu;) pusryciams valgom plika duona (tik atvaziavus duona atrode beskone, bet dabar man ji nepaprasto skanumo J), pietums ryzius su darzovem, vakarienei ryzius su darzovem. Na kartais buna bulviu, kartais kokios mesos gabaliukas. Nzn, kolkas nesijauciu kad ko truktu, per daug nepasiilgau kitokio maisto. Ir man nemalonu, kad austrai burba del maisto, kai kiti darbuotojai apskritai tegauna sadza, ir dziaugiasi tuo, dziaugiasi kad gauna pavalgyti, kai tiek zmoniu zimbabvej badauja… o austrai burba kad sviesto negauna.
Milasis
Turbut minejau jums toki berniuka 6 ar 7metu, dabar nepamenu, jo vardas Milasis. Jis pateko I sia vaiku namu bendruomene panasiai tuo metu kai mes atvaziavom. Jo abu tevai mire, turi tik mociute, bet si nebeisgalejo juo rupintis ir atidave I vaiku namus. Oi, man taip patinka sitas berniukas. Jis toks gerutis, nedrasus, visad buna vienas.. mes susibendravom su juo, jis visad prie manes ateina kai bunu darzelyje ir nori kad su juo pazaisciau.. ne taip kaip kiti vaikai- lekia ir puola I glebi ar tampo uz skvernu ar ropsciasi ant kaklo kaip bezdzioniukai ar visaip kitaip bando atkreipt demesi, o ramiai, tyliai tyliai prieina ir paima mano ranka savo mazyte, kuda, kauleta rankele, nuseta demeliu… beveik niekada nekalba, sutikes mano zvilgsni droviai nusisypso… taiva, su Milasiu vaziavom kartu I ligonine daryti jam HIV testo…. Oi, kaip skaudejo man sirdi, nes ir be testo maciau, kad jis tikrai serga… vargsiukas, kaip jis bijojo kraujo emimo. O ir daktarai nesveiki toj ligoninej- hiv testa galima padaryt ir is pirsto, bet kadangi tuo metu kabinete neturejo atitinkamu instrumentu, nutare imt is venos. Dabar isivaizduokit to kudo vaikucio rankytes…. Jis reke. Jis klyke… jis gargaliavo ir beveik veme mano glebyje, o as beveik negalejau sulaikyti asaru. Jis reke kaip skerdziamas, spardesi, muistesi, maldavo ji paleisti…….. o sesele vepla labai ilgai negalejo rasti venos ir kankino ji…bade ir bade, trauke, nepavyko paimt kraujo… tada bande is kitos rankos…. Oi…… buciau leidus man pirsta nukirst, kad tik liautusi ji kankine. Nepavyko paimt kraujo ir is kitos rankos.. tada sesele ramiausiai nuejo I kita kabineta ir atsinese instrumenta paimt krauja is pirsto!!!! Buvom sokiruotos, nes manem, kad neturi jo!!!! Is pirsto imt kraujo Milasis nebijojo, tad tai greit buvo sutvarkyta. Vaika kankino sitiek ilgai ir be reikalo. Buvau pasirengusi juos susaudyt blyn. Hiv testa atliko per minute. Pasirodo ta testa net parduotuvej galima nusipirkt, isiduri I pirsta, uzlasini kraujo ir zinai atsakyma… rezultatas buvo kaip ir tikejausi- teigiamas.. vargsas nekaltas vaikutis. Uztines ir iskankintas vaziavo namo… tiksliau ne namo…. O I vaiku namus L…
Raganos ir mazyciai zmoguciai nesantys pinigus
Hm… net nezinau nuo ko pradet. Afrikieciai tikrai islaike magiska mastyma dar iki siu dienu. Nesutikau dar nei vieno kuris netiketu raganomis ir whichcraft- raganystemis ir piktais ju darbais… J raganos gyvena tarp zmoniu, daznai apsimeta tikinciom, bet is tikruju yra piktosios dvasios apsestos. Jos keri ir zudo zmones, o kai juos palaidoja atkasa ju karstus ir eda ju mesa. Raganos supykusios gali daug nieksybiu zmogui prikresti, net nuzudyti, tad yra labai pavojingos, gali isvest zmogu is proto, ar kokia liga uzleist. Traditional healer (tradicinis gydytojas) gali apsaugoti nuo raganysciu arba isgydyti zmones kuriuos buvo uzpuolusios raganos. Patikekit, nors tai skamba kaip pasaka, cia visi tuo tiki. Musu bendradarbiai nurode kelias moteris bendruomeneje, kurios yra laikomos raganomis. Neseniai buvo atleistos kelios darbuotojos, nes buvo manoma, kad jos uzsiiminejo raganystemis, kad jos nakti pavergdavo mazu vaiku sielas ir sie skrisdavo daryti blogu darbu, taip pat valgydavo zmoniu mesa is kapiniu. As zinau kad mum tai skamba kaip visiskas absurdas, bet pasakyk tai vietiniams ir jie tave palaikys visiska neismanele nenusimanancia pasaulyje nieko. Xixixi. Taip pat net kai kurie zmones cia teigia savo akimis mate mazyciuz zmogucius, kuriuos galima isigyti is traditional healers ir isideti i spinta. Tas zmogutis visaip naudojamas- gali nesti pinigus I namus [vogti] arba kitaip padeti, blogus darbus tavo priesams daryti. Zodziu kazkas panasaus kaip I lietuviska mitini Kauka. J. Tiek visokiu istoriju ir pasakojimu galima isgirst jau vien apie atsitikimus ivykusius sitame kaimelyje. Beje visai neseniai taippat buvo ivykis, kai musu kaimelyje zmogus parduotuvej kiso ranka I kisene issitraukt pinigu kad susimoket uz prekes, o vietoj ju issitrauke gyvate. Tai visi irgi palaike raganyste, zmogus buvo suimtas ir isveztas I policija apklausti. Hihi… dar pasakojo apie viena kaimelio moteri, kuri sirgo psichine liga, ir jos giminaiciai nuejo pas traditional healer. Sis jiems pasake, kad tai raganos darbas- vienos moters is ju gamines su kuria nesutare sergancioji. Pasake vieta kur ieskot piktojo mazojo zmogucio. Gamines nueje I ta vieta rado mazyti zmoguti, bet sena, su ilga barzda, visa gauruota… kai ji isvijo, moteris pasveiko J. Tokiu ir panasiu istoriju galima prisiklausyt tiek ir aniek. Jos laikrasciuose pateikiamos kaip tikri faktai, radijoje imami interviu is zmoniu patyrusiu raganu kerus ir pan. Toks magiskas mastymas labai naudingas ir politikai: vienam laikrastyje (kuris labai remia diktatoriu Mugabe) rase, kad mirus vyrui negalima is jo saskaitos isimti pinigu, nes tai vagyste, mirusysis tokiu atveju prisikels ir persekios vargse nasle naktimis, kol si iseis is proto… kaip jums patinka? Parasyta kaip gryniausi faktai, su pagasdinimais, istorijom kurios jau atseit uzfiksuotos…. Oj…ir zmones tuo labai tiki. O mirusiuju pinigai atitenka ne ju giminaiciams, o valstybei….
Ai, galvoju, kad laiska reiketu uzbaigt kokia linksmesne gaida, nei kankinamu vaiku vaizdais ir mazyciais zmogeliukais. Tai papasakosiu apie zimbabvieciu savotiskas tikejimo dievu israiskas J… dar nesutikau cia nei vieno dievobaimingo zmogaus, jie visi labai tikintys, nors religiju cia yra ivairiu. Bet idomumas tame kaip jie rodo savo tikejima kartais;) pvz nesioja kepuraites ar maikutes su uzrasu "I [sirdute] Jezus", arba ant masinos uzrasyta- "God is good", arba "Jezus loves you", "Jezus forgives you", uzrasai autobuse: "this bus is fully covered by the blod of Jezus" (???) arba "don't let your friends get inside without Jesus". Uzrasas ypatingai letame autobusiuke-pirdune, kuris keliavo gal apie 30km/h greiciu: "Jezus was traveling on a donkey, so never hurry."
labai dziugu skaityt laiskus is Lietuvos.. aciu..:)
iki! tureciau parasyt po savaiteles;)

Giedre

No comments: